header image

Predstavljam: gumice za kosu

Date: 05 May, 2010  |  Posted By: Nena  |  Category: Ideje za projekte, Polimerska glina, Predstavljam:

Pretražujući internet često sam nailazila na slike gumica za kosu ukrašenih perlicama od polimerske gline. Divila sam se mašti autora i videla pregršt zaista zanimljivih vrsta i oblika. Iako bih poželela i ja da ih pravim, nešto me je odbijalo, a perfekcionizam i praktična crta mog karaktera izgurali bi se u prvi plan.

Izdvojila bi se, po meni, dva osnovna problema kod izrade:
- kvalitet i izdržljivost gumice za kosu i
- način pričvršćivanja perlice od polimerske gline za istu.

Možda nekome čudno zvuči da me toliko brine gumica za kosu. Njih kupujem gotove i samo ih ugrađujem u proizvod. Ali dozvolite, ako ću na nju da pričvrstim ručno rađenu perlicu, mislim da je i kvalitet gumice bitan.

Gumice koje sam koristila i koje vidite na slikama pronašla sam sasvim slučajno. Vrlo su izdržljive i čvrste i odlučila sam da ih upotrebim iako njima nisam zadovoljna u potpunosti. Čini se da im je čvrstina pozitivna osobina, jer se neće istegnuti posle dva koriščenja. Ali ona je pomalo i negativna jer više odgovara osobama guste kose baš zbog čvrstine. Pronašla sam ih samo u crnoj boji, pa ćemo im i to obeležiti kao minus, jer sam u kontaktu sa prijateljicama i kupcima spoznala da bi osobe svetle kose rado nosile gumice u nekoj drugoj boji. Obećavam da ću se potruditi da ih nabavim.

Dugo sam razmišljala o tome kako bih mogla da pričvrstim perlice od polimerske gline za gumice i nikakvim rešenjem nisam bila zadovoljna. Svakoj ideji sam s lakoćom nalazila nedostatak:
- ako bi se pištoljem za plastiku „zalepila“ za gumicu ne verujem da bi dugo trajalo, a izgledalo bi ružno sa zadnje strane;
- ako bi se perlica od polimerske gline napravila u vidu dugmeta (sa rupama) i prišila za gumicu, koliko bi bila izdržljiva?; koliko bi uopšte morala da bude debela ta perlica da bi izdržala?
- ako bih kroz perlicu provukla metalnu kariku da li bi se pre polomila karika ili bi polomila perlicu tarući se o nju prilikom upotrebe?
- ako bi se karika zapekla sa perlicom… i tako u nedogled.

Na kraju sam se setila četvrtastih metalnih delova na jednom lančiću. Rastavila sam ga, delove malo zakrivila i pričvrstila za perlicu. Sve je magično uspelo baš kao što sam i zamislila, a to neka za sada ostane moja mala tajna. Bitno je da savršeno funkcioniše.

Perlice od polimerske gline izrađene za ovu probnu seriju takođe su neka vrsta eksperimenta. Koristila sam dosad stečeno znanje i kombinovala tehnike, a na kraju sam perlice patinirala različitim bojama i prelakirala. Možete zaključiti da mi se rezultat dopada, jer u suprotnom ne biste ni videli slike.

Gumice za kosu sa perlicama sam uz pomoć supruga testirala na apsolutno agresivno povlačenje i sličan teror. Pošto su sve izdržale zaslužile su da se nađu u prodaji. Sada sam spremna za neki novi eksperiment sa perlicama od polimerske gline.

Da li se vama dopadaju?

Voli vas,
Nena

 

Priče slične sadržine:

- Predstavljam: Dražesna stvorenja

- Muška posla

- Predstavljam: Neverovatne figure za šah

- Predstavljam: mozaik, sto i polimerska glina

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Predstavljam: gumice za kosu”

 1. Zorica Says:

  Da dopadaju mi se:)
  Frizerka me je ubedila da je paz izasao iz mode i da bi za promenu mogla i malo kosu da pustim.,tako da ce mi na lepo trebati neka gumicica …Sad znam gde ima jako lepih;)

 2. sirijus123 Says:

  Super experiment!!! :-)

  I bas kad mi pade na pamet, citajuci text, da pitam kako si uspjela da ih pricvrstis, procitah “neka za sada ostane moja mala tajna” :-/ . Smrc :-)

  U svakom slucaju, drago mi je da si napravila jos jedan ovako uspjesan poduhvat, jer su gumice zaista lijepe :-)

 3. Nena Says:

  Hvala vam. :)

Leave a Reply


eight × = 32

Support Mortgage Calculator with the Silver Sleek Theme
css.php