header image

Predstavljam: “vilinska vrata”

Date: 22 May, 2010  |  Posted By: Nena  |  Category: Inspiracija, Polimerska glina, Predstavljam:

Nedavno sam otkrila ove zadivljujuće i maštovite kreacije od polimerske gline na Flickr galeriji. Izgledale su kao preslikane iz neke, meni nepoznate bajke. Odmah sam osetila toplinu i bliskost, a oduševilo me je što ih neko ovako predano izrađuje. Pomislila sam i da je to baš neobično za 21.vek, a zatim sam potražila informacije o autoru.

Ova „vilinska vrata“ od polimerske gline izrađuje Pat Longmuir. Ona živi i radi na zapadnoj obali Škotske. Po sajmovima i galerijama u Glazgovu i u okolini, prodaje svoje radove od polimerske gline već 18 godina. Ona je umetnička duša koja pravi i slike i skice, a oprobala se i u raznim hobi tehnikama kao što su oslikavanje stakla, štrikanje i sl. Omiljeni materijal ipak joj je polimerska glina za koji kaže da joj pruža dovoljno raznovrsnosti i omogućava da nešto novo nauči svaki put kada od nje nešto pravi.

Ideja o „vilinskim vratima“, kako kaže, nije njena originalna ideja. Pročitala je na jednom vebsajtu o staništima vila čija se vrata pojavljuju i na čudnim mestima u američkom gradiću Ann Arbor.
Zainteresovana i inspirisana, počela je da izrađuje „vilinska vrata“ od polimerske gline. Dopalo joj se što može da pusti mašti na volju bez ikakvog ograničenja. Pošto su joj osnovni izvori ideja priroda, divljina i njen vrt, trudi se da nešto od toga uklopi u svaki rad koji pravi.

Svaka „vilinska vrata“ koja izradi su unikatna. Potrebno je oko dva dana da bi se napravila jedna vrata, a njihove dimenzije su 13×14 cm. Dok ih izrađuje, često zamišlja vile koje stanuju iza tih vrata. Zapisuje te priče, a potom ih i štampa na lepim karticama koje zatim pakuje u kutiju zajedno sa vratima. Svaka „vilinska vrata“ od polimerske gline koja je do sada napravila imaju novi dom među ljubiteljima vila, koji veoma cene i njene pričice.

Za mene su ova „vilinska vrata“ potpuno bajkovita. Pri pogledu na njih osetim se ponovo kao devojčica koja veruje u magiju i čuda. Nekako me magijom momentalno prebace iz sadašnjeg ubrzanog, elektronskog, modernog vremena u neki mirni, sunčani, mirisni svet gde je sve moguće.

Napisaću vam ponešto o „vilinskim vratima“ na slikama korišćenim za ovu priču:
Okrugla vrata sa lišćem bukve (slika gore desno) pripadaju maloj vili koja leti na zapadnom vetru. Tirkizna vrata (slika u sredini levo) imaju vlasnicu koja se brine o povređenim životinjama. Ova vila jednostavno mahne svojim štapićem pa se životinje dovoljno smanje da bi ušle kroz malena vrata na oporavak. Vrata šumske vile (slika u sredini desno) koja su u sklopu jednog drveta, imaju bršljan, lozu i gljive. Plava vrata (slika dole levo) pripadaju vili Briani. Ona sakuplja grančice, bobice i lišće u šumi i igra se njima. Plod oskoruše je odlična lopta za fudbal, a čak su i njene čizmice, koje su ostavljene ispred vrata, napravljene od lišća.
Priče o vilama su zanimljive i živopisne kao i sama vrata, te gotovo da očekujete da neka od njih svaki čas proviri. Jeste li pokušali da zamislite kako izgleda neka od vila iza ovih vrata na slikama?

Ostala „vilinska vrata“ i druge radove Pat Longmuir možete pogledati na njenoj Flickr galeriji. Zahvaljujem se Pat od srca što mi je dozvolila da koristim njene podatke i slike radova za ovu priču.

Nadam se da vam se dopadaju ovi divni radovi i priče o vilama. Možda će i vas inspirisati na rad, a sigurna sam da će vam ulepšati dan.

Voli vas,
Nena 

 

 

 

Priče slične sadržine:

- Predstavljam: Neverovatne figure za šah

- Upoznajte: Tammy Durham

- Upoznajte moju mentorku

- Gde živi Deda Mraz?

- Upoznajte: Chris Kapono i Boginja mora

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Predstavljam: “vilinska vrata””

 1. McCrafty Says:

  Krasna vrata, še posebej so mi všeč tista “hobiova”, super so.

 2. Nena Says:

  Hvala McCrafty :)

 3. Jelena Says:

  Ja sam se sva raznežila gledajući predivna vratanca koja vraćaju u detinjstvo. I sve vreme zamišljam vile i sećam se bajki… Hvala, Neno, na ovom članku :)

 4. Nena Says:

  :)

Leave a Reply


× two = 4

Support Mortgage Calculator with the Silver Sleek Theme
css.php