header image

Predstavljam: lepak “Bake & bond”

Date: 13 May, 2011  |  Posted By: Nena  |  Category: Polimerska glina, Predstavljam:

„Bake & bond“ je lepak za polimersku glinu, proizvođača firme "Polyform", koji se može peći. Preciznije, mora se zapeći da bi zalepio polimersku glinu za podlogu. Na njemu piše da lepi sirovu i pečenu polimersku glinu za porozne površine kao što su netretirano drvo, papir ili platno. Podrazumeva se da lepi polimersku glinu jednu za drugu, bilo da je sirova ili pečena.

Napomenuto je i da  drvene površine i radove napravljene papir-maše tehnikom treba ispeći u rerni do 15 minuta na temperaturi pečenja polimerske gline (130 stepeni) pre korišćenja ovog lepka.
Smatram da je to dobar savet kojeg se treba pridržavati jer sam isprobala nanošenje polimerske gline na drvenu podlogu i to je izazvalo niz problema. Jedan deo rešava se ovakvim pečenjem pre rada s polimerskom glinom.

Lepak „Bake & bond“ koristim nekoliko meseci na razne načine i pokušavam da mu nađem idealnu primenu u kombinaciji s polimerskom glinom.

Tokom ovog probnog perioda došla sam do zaključka da je pouzdan i da dobro lepi. Koristila sam ga za spajanje pečenih komada polimerske gline, kao i sirovih za pečene delove. U oba slučaja je dobro funkcionisao. Dobro je lepio i za drvenu površinu, koja je bila prethodno zapečena.
S metalne površine se po očekivanju lako skinuo. Znala sam da neće zalepiti, bez obzira na to što sam površinu malo izgrebala da bi imala neravnine u koje će lepak ući. Ipak, morala sam da se uverim za slučaj da nekog od vas to interesuje.

Spojevi s lepkom „Bake & bond“ su dobri i teško se razdvajaju. Posle pečenja lepak požuti, tako da pre pečenja sve tragove lepka treba pažljivo obrisati. Dobra vest je da se odlično uklanja blaznicama natopljenim alkoholom.

Kod spajanja sirove i pečene polimerske gline potrebno je lepku dati malo vremena „da uhvati“. Nakon toga možete opseći ili dodatno namestiti ukoliko je neophodno. Peče se kao i polimerska glina,30 minuta na 130 stepeni Celzijusa.

Neizbežno je poređenje lepka „Bake & bond“ s tečnom polimerskom glinom. Iako sličnih svojstava kad je reč o spajanju polimerske gline, to su ipak dve različite stvari.

Tečna polimerska glina može se upotrebiti za spajanje polimerske gline kako jedne za drugu, tako i za sve porozne i glatke površine poput stakla i metala. Osim spajanja, tečna polimerska glina može da se koristi i za mnoge tehnike u radu s polimerskom glinom, čak i za omekšavanje stare gline.
U tom slučaju, ona je za mene bolje rešenje od lepka „Bake & bond“. Sve što spajate tečnom polimerskom glinom, ukoliko ste pogrešili možete „smuljati“ u lopticu, kondicionirati i ponovo koristiti.

Ako to pokušate s komadom na koji je nanesen lepak „Bake & bond“, bojim se da neće biti tako. Lepak je beo, a kad se osuši ostane u mrvicama i mislim da je taj skinuti komad sirove gline neupotrebljiv. To je u osnovi moja jedina zamerka ovom lepku.
Moje skromno mišljenje je da je ovaj proizvod koristan i primenjiv, te mogu da ga preporučim. Možete ga nabaviti u „Kitty shopu“ u Beogradu.

Što se mene tiče, radije koristim tečnu polimersku glinu jer uvek imam zalihe i koristim je godinama. Koristim je u sve gorenavedene svrhe i za mnoge tehnike. Za mene je ona isplativija, a ovaj lepak sam nabavila isključivo radi probe.

Iznela sam svoje iskustvo, ali me zanimaju i vaša.

Voli vas,
Nena 

 

Nekoliko članaka slične sadržine:

Predstavljam: "Poly bonder"

Savršena šmirgla: 3M

Predstavljam: Moje srce

Predstavljam: "vilinska vrata"

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Predstavljam: lepak “Bake & bond””

 1. milanka Says:

  Vrlo koristan post :)

  Ovaj lijepak od Sculpey-ja nisam koristila, ali kako sam probala Lisin, pretpostavila sam da se radi o vrlo slicnom proizvodu.

  Moje neprijatno iskustvo sa Lisinim je bilo to, da od 3 pakovanja koje sam porucila preko neta, samo je jedno bilo moguce upotrijebiti, ostala 2 su se skroz osusila :/ (iako nisu predugo stajali) u hermeticki zatvorenom pakovanju…nakon otvaranja samo sam ih bacila… :-(

  Stoga sam lijepak zamijenila tecnom glinom, koja em lijepi, em se kasnije moze koristiti ako mi se projekat ne dopadne, em ne moram da se plasim da cu kupiti stvrdnutu masu koju cu nakon raspakivanja baciti.

  eto mog skromnog misljenja, nadam se da sam makar malcice pomogla :)

  Milanka

 2. Nena Says:

  I ja sam tako prosla kupivsi Polybonder od firme “Destefiko”. Bio je neupotrebljiv, nekako se cudno razvlacio i ubrzo se osusio.
  U Francuskoj sam pitala Lisu o cemu se radi. Ona kaze da je to do uvoznika. Naime, rok trajanja tog lepka je oko 2 godine.
  Uvoznik bi trebao da se potrudi da kupljenu robu na vreme rasproda, a ne da drzi stare zalihe. Trebao bi i da lepak zameni, ali cime kada ima sve istu robu.
  Savetovala me je da poaljem lepak njenom proizvodjacu i distributeru JHB kompaniji koji bi mi sigurno to zamenili. U Americi je potrosac vrlo dragocena kategorija i briga o potosacu je velika i znacajna. Sigurna sam da bi mi nadoknadili proizvod.
  Ipak, imajuci svako negativno iskustvo s nasom postom, nisam htela da se mlatim za jedno pakovanje lepka. Prezivecu bez njega do sledece prilike kada neko bude dolazio iz Amerike.

  Inace “Polybonder” i “Bake&bond” nisu ni slicni.

 3. Dana Says:

  Potrazila sam ovaj post posto sam se juce jako iznervirala otvorivsi flasicu Poly bonder-a.Shvatam da svaki proizvod ima svoj rok trajanja ali,ma koliko odlican ovaj bio,mislim da se prebrzo osusi.Da ne pisem o tome,koliko sam i ja bacila sveze otpakovanih.Kupila sam ih sto kod nas,sto preko neta u Francuskoj.Da me neko ne shvati pogresno:Lisin profesionalizam ne dovodim uopste u pitanje.Pisala sam joj jednom prilikom i poslala mi je dve bocice bez da je ista naplatila.Nije ni njoj prijatno kada dobija ovakve povratne informacije o proizvodu koji nosi njen potpis.Prosto,zelim da dam sansu i Bake&bond-u.Sto zelim,sto moram.

 4. Dana Says:

  Evo me sa vestima iz prve ruke :) !Isprobala sam Bake&bond i slozicu se sa tobom:on i Polybonder nisu slicni!Polybonder ima snagu super-lepka,dok se Bake&bond “pomucio”da zalepi dva komada pecene gline (na kraju sam dodala nesto sirove i tako ih spojila).Mozda zato sto delovi nisu prianjali jedno uz drugo?Mislim da sa prvim lepkom ne bih imala takav problem.Drugi put sam lepila sirovu,na pecenu glinu i tada nije bilo problema ali cak i da nisam nista koristila,dve gline bi se lepo spojile nakon pecenja.
  Sve u svemu:nije los proizvod ali se moze i bez njega.

Leave a Reply


× six = 6

Support Mortgage Calculator with the Silver Sleek Theme
css.php