header image

Predstavljam: Moje srce

Date: 11 October, 2009  |  Posted By: Nena  |  Category: Dešavanja, Polimerska glina, Predstavljam:

S ponosom moram da kažem da je moj rad i ove godine primljen na Izložbu malog formata, koju organizuje Kulturni centar Šabac XVIII put.

    
„Ovo je jedna u nizu grupnih, žiriranih izložbi, koje ova kulturna institucija organizuje tokom godine, a sadevena u ograničeni format govori jezikom tradicionalnog, ali i savremenog likovnog trenutka. O tome svedoči 112 autora sa 141 izliženim radom, koji su od 272 prispela dela i 162 autora iz Srbije, BIH, Crne Gore, Meksika i Kanade, mr Leposava Milošević Sibilović, predsednica žirija, Tatjana Marković i Sonja Petrović istoričarke umetnosti opredelile za izlaganje. Ne neophodnoovom prilikom govoriti o istorijskoj potki ove likovne forme,o njenom trajanju kroz vekove i značaju koji je odvajkada imala. Savremenost trenutka obezbeđena je sabiralištem heterogenih poetika, rukopisa, motiva i tehnika, koji su možda i najvidljiviji na izložbama ovakvog tipa.
Ono što ovakve izložbe čini posebnim jeste, ne samo zadati format, nego nešto suštastvenije što zalazi u domen nastajanja umetničkog dela. Nastanak male forme oduvek je podrazumevao veću prilježnost, intimniji odnos prema delu u nastajanju, drugačiji pokret ruke, emotivnost i nadahnutost koja se u trenutku pretvara u obličje artefakata, a sve to potpuno izuzeto od činjenice da se radi o prostornom „hendikepu“. Umanjeni likovni zapisi tako postaju kratke ispovesti, dela koja ponekad zažive na velikom formatu, uvod koji nagoveštava razradu, svedočanstva meditacije, metafizike, prefinjene poetičnosti, svedene čulnosti.
Ova izložba revijalnog karaktera nudi mnoštvo različitosti koje se ogledaju u prefinjenom ili naglašenom kolorizmu, narativnosti ili sublimiranosti, ekspresivnosti ili geometrizmu, metafizici ili konceptualizmu… Savremeni likovni vokabular očitava se i u upotrebi najrazličitijih materijala i  tehnika, te tako nastaje izložba kojoj je različitost zapravo linija povezivanja. To pruža neograničeno bogatstvo u čitanjima izloženih dela i mogućnost raznoraznih povezivanja i dijaloga dela sa delom i dela sa publikom, čime se zapravo zatvara krug smisla stvaralaštva…“ – napisala je na katalogu o izložbi Tatjana Marković.

Ovaj tekst je učinio da se na momenat osetim kao pravi umetnik, a posebno da budem ponosna što sam bila deo čitave kulturne manifestacije. Moj rad se nalazi u katalogu pod rednim brojem 115. Moram da priznam da je vrlo uzbudljivo biti deo međunarodne postavke, imati rad izabran među mnoštvom prijavljenih i pročitati svoje ime u katalogu  pored poznatih i školovanih umetnika.

Ove godine, na XVIII Izložbi malog formata, nagrađen je rad O-delo umetnice Jovane Dlačić iz Beograda.

Sada ću vam napisati nešto o radu koji sam prijavila, a koji se zove  Moje srce. Kao i uvek kada se radi o konkursima, radila sam nešto što nikada pre toga nisam ni pokušala. Zamislila sam da to bude trodimenzionalni prikaz tj. skulptura, ali nisam imala preciznu ideju kakva će da bude. Skicirala sam i crtkala, pa ipak ništa što sam nacrtala, nije dopiralo do mene. Kada se već činilo da ću odustati pomogao mi je muž.

Jedna rasprava (iz ove perspektive potpuno besmislena i bespotrebna) i njegova opaska, zbog koje sam se isprva naljutila, ponukale su me da pogledam u sebe. Iz mene je nagrnula bujica pitanja: Treba li da se ljutim? Je li u pravu? Šta se zaista nalazi u mom srcu? Imam li razloga za nezadovoljstvo? Od čega smo sačinjeni moje srce i ja? Šta stvarno osećam? Čemu se radujem?

Divna je spoznaja koliko sam zapravo srećna. Svakome povremeno godi da iskreno zaviri u sebe i obavi razgovor sa sobom.

Iz svega su proistekle prve skice i zablistala je ideja. Posle prvog oduševljenja počela sam ozbiljnije da razmišljam kako bih predstavila svoje srce. Ima li i nekih drugih, manje lepih stvari u njemu? Ima li nečega osim sreće? Ima li ožiljaka, zakrpa i rupa?

Naravno da ima! Ali preplavljena iskrenošću, shvatila sam da loše događaje i osećanja ne pamtim i ne zadržavam. Puštam ih da izađu kroz neku rupu i nestanu.
Shodno mojim godinama ima tu i patine, samoizlečenja, saznanja i raznovrsnih rešenja kojima masku mog srca, onu koju pokazujem svetu, strpljivo krpim i čuvam. Moje srce je potpuno otvoreno samo odabranima.
Zaključila sam da bih, kada bi to bilo moguće, na sve rupe kroz koje su izašli tužni i manje lepi događaji i osećanja zašila plavo dugme. To je dalo i konačan izgled ovom srcu.
Sa uzbuđenjem sam pristupila izradi i iskreno se nadam da se to vidi i da vam nešto govori.

Ja sam zadovoljna i izgledom i izvedbom i mislim da sam ponovo, onim što sam napravila, iznenadila prvenstveno sebe. Smatram da sam uspela da nadogradim nešto da moj dosadašnji rad.
Iako zbog obaveza nisam mogla da prisustvujem otvaranju, niti samoj izložbi, to ne umanjuje moju sreću i ponos što je Moje srce izabrano da me na njoj predstavlja.

Ovde na blogu ima samo nekoliko fotografija, a ako želite da pogledate više posetite moju Facebook biznis stranicu ili moju Flickr stranicu.

Toliko od mene.

Voli vas,
Nena 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to “Predstavljam: Moje srce”

 1. Dasha Says:

  Bravo Neno! Rad je zaista divan,ali upotpunjen pricon,zaista je fantastican!Sve pohvale…Uzivam da pratim tvoj blog i tvoje radove…
  :) ))

 2. Tamara Says:

  Ni ja zbog obaveza nisam uspela ni da zavirim u kc :/ …
  Pogledala sam fotografije na Flickr – fenomenalno je! Recima neopisivo, toliko zivo i stvarno :*
  Bravo za rad, pricu i inspiraciju, i shodno tome za oboje jedan veliki pozdrav iz Sa <3 <3 <3

 3. radarta Says:

  Neno ti si uvek puna iznenađenja ali si me ovaj put baš,baš iznenadila! Cela priča koja prati rad, sam rad i kreativnost ostavljaju bez daha …Svaka čast!

 4. Zorica Says:

  Ideja da predstavis svoje srce je stvarno originalna.Posebno mi se svidja kako si ga prestavila:rane koje su zarasle,koje su jos otvorene i jos bole,mala srcad ,cvetici….

 5. Branka Filipović Says:

  Čestitam ti na izložbi. Tvoji me radovi uvek prijatno iznenade i rado svraćam na tvoje crtice.

 6. Vesna SP Says:

  ja sam dugo čekala na ovaj post i ko i uvek što pišeš je zanimljivo,a rad je,već sam ti x puta rekla,zaista savršen :)

  drago mi je što si stala ravnopravno sa dugogodišnjim umetnicima :) samo tako nastavi,sad znaš da je prava umetnost previše lična i da iz bola nastaju najbolje stvari ;)

  ljub

 7. Nada B. Says:

  Pozdrav za Vas. Svidja mi se Srce. Osjecam toplinu prije svega , punocu ,neke rane ne mozemo ili necemo da zaboravimo. To onda ne bismo bili mi . Sve pohvale od mene!
  Inace, pratim Vas ali i druge sajtove o PC pa se izgubim .Ljudi su nevjerovatni.

 8. Nena Says:

  Zahvaljuejm se na svim divnim komentarima od sveg srca.
  Raznežili ste me i obradovali. Hvala vam što me pratite. :)

 9. L'Albicocca (di Miriam) Says:

  Hi Nena!
  I love all your works… but this sculpure… oh… it’s amazing!!!! :-)

 10. Nena Says:

  Thank you so much Miriam, you are too kind.
  I am really happy that you are inspired by this one. :)

Leave a Reply


one × = 1

Support Mortgage Calculator with the Silver Sleek Theme
css.php